Przepisy

Bigos świąteczny

autor: Kasia Fenix Święta

Składniki:

Jak przygotować:

Opłucz grzyby, zalej niewielka ilością wrzątku i pozostaw na godzinę do namoczenia. W garnku zeszklij na łyżce oleju cebulę. Następnie włóż kapustę kiszoną (możesz wcześniej przepłukać ją wodą, jeśli jest za kwaśna), listek laurowy, ziele angielskie i jagody jałowca. Gotuj ok. 40 min co jakiś czas mieszając. Możesz podlewać niewielką ilością wody. Dopraw majerankiem, pieprzem i duś do gotowości 30min do godziny.

Wersja świąteczna – możesz dodać mięso:

250 g wędzonego kurczaka
200 g piersi z kurczaka

Jako dodatek do bigosu zaproponuję zdrowy chlebek.

 

Przesiej do miski obie rodzaje mąk, dodać sól, drożdże i wodę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników, następnie dodaj słonecznik, pestki dyni, siemie lniane, sól i cukier i łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie dosyć luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30min.

Formę, w której będziesz piec chleb wysmaruj masłem i wysyp mąką, przełóż ciasto, ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Nagrzej piekarnik do 240 stopni i włóż ciasto. Piecz przez 15 min, następnie zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz kolejne 30-45 min. Sprawdzaj co jakiś czas, bo różne są piekarniki i czas pieczenia może się różnić. Upieczony chlebek wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia (najlepiej na noc).

Smacznego!

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_bigos-swiateczny_61