Przepisy

Batoniki z płatków Quinoa

autor: Kasia Fenix Desery

Składniki:

  • szklanka płatków quinoa Melvit
  • szklanka migdałów
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka suszonych jabłek (plastry)
  • 200g suszonej żurawiny
  • 200g suszonych moreli
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • ¼ szklanki wymieszanych pestek słonecznika i dyni

Jak przygotować:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blachę połóż papier do pieczenia. Rozłóż płatki quinoa, migdały i wiórki kokosowe. Piecz 8-10 minut aż mieszanka się zarumieni. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Do wysokiego naczynia wrzuć upieczoną mieszankę, dodaj suszone owoce i zmiksuj. Nie wyłączając miksera zacznij dolewać sok, aż składniki zaczną się łączyć. Formę (20-25cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. W celu usunięcia powietrza, postukaj formą o blat. Posyp pestkami słonecznika i dyni i przyciśnij do masy. Przykryj folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Batony idealnie nadają się jako przekąska do pracy, szkoły w podróży. O niebo lepsze od gotowców ze sklepu, które udają zdrową przekąskę.

Smacznego!

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_batoniki-z-platkow-quinoa_41