Batoniki owsiane przepis

Batoniki owsiane – Słodycze w diecie dziecka

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Sposób przygotowania batoników owsianych – Słodycze w diecie dziecka:

Słodycze w diecie dziecka to bardzo kontrowersyjna kwestia. Każdy z Nas podchodzi do niej inaczej. Jedni szukają zamienników, inni w ogóle ich nie dają. Ważne by wyważyć to wszystko tak by odpowiadało Nam i było dobre dla Naszych pociech. Wydaje się, że dzieci wyssały smak słodki z mlekiem matki. Chcąc sprawić by dzieci były zadowolone musimy pamiętać, że to dzięki Nam, rodzicom kształtują się ich nawyki żywieniowe. To My jesteśmy dla swoich dzieci największym autorytetem, również w świecie kulinarnym. I nie chodzi o tym by gotować jakoś wyjątkowo, by przygotowywać niezwykłe potrawy, ale o to by przede wszystkim gotować prosto, sezonowo i zdrowo. A przede wszystkim ważne jest by JEŚĆ WSPÓLNIE. Dlaczego to tak istotne? Bo dzieci patrzą na nas, obserwują i przez to się uczą. Pamiętajcie – RODZIC to największy AUTORYTET dla dziecka i powinniśmy to wykorzystywać, bez cienia wątpliwości, jeśli chodzi o odżywianie. To nie jest takie proste, jak łatwo się o tym pisze, jednak wystarczy trochę cierpliwości, wyrozumiałości i chęci. Podobnie jest ze słodyczami, jeśli my nie będziemy po nie sięgać, nasze dzieci również, bo nie będzie ich w domu. Jeśli nauczymy dzieci jeść zdrowe słodycze i pokażemy im jak je przygotować, możemy być pewni sukcesu.

 Jak zamieniać słodycze na zdrowsze wersje ?

  1. Sięgajmy po gorzką czekoladę, zamiast mlecznej.
  2. Jedzmy suszone owoce, zamiast żelków czy cukierków.
  3. Przygotowujmy zdrowe batoniki z płatków owsianych i bakalii.
  4. Komponujmy wspólnie koktajle owocowe zamiast kupować słodkie soki.

Pomysłów jest mnóstwo, wystarczy otwarty umysł i ogrom chęci!

Przygotowanie:

Płatki owsiane i pestki dyni umieszczamy w pojemniku blendera ręcznego lub malakserze. Miksujemy przez chwilę, dodajemy resztę składników do uzyskania klejącej konsystencji. Układamy masę w pojemniku prostokątnym wyłożonym papierem do pieczenia i dociskamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroimy na batoniki. Gotowe!

Batoniki owsiane przepis
Czas przygotowania:
20 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie