Przepisy

Bakłażany z kokosowym jogurtem, porzeczką i kaszą orkiszową Melvit

autor: Maia Sobczak Obiady

Składniki:

  • pół szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej Melvit (swoją ugotowałam na tłoczonym soku jabłkowym),
  • garść świeżej mięty lub bazylii cytrynowej,
  • pół szklanki jogurtu kokosowego lub naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea (jeśli nie masz weź cynamon i kardamon),
  • łyżeczka oleju kokosowego 
  • 1 mały bakłażan
  • gałązki czerwonych porzeczek
  • miód do polania ( ja użyłam takiego z kwiatami czarnego bzu)

Jak przygotować:

Porzeczki myję  i osuszam, bakłażany kroję wzdłuż na równe części. Przyda się patelnia z grubym dnem, najlepiej żeliwna i pokrywka (możesz zawsze wysmarować bakłażany olejem z przyprawami i wsadzić je do pieca). Miętę lub bazylię myję, osuszam, odkładam mniejsze listki do dekoracji a resztę szatkuję na drobno i mieszam z jogurtem.

Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję przyprawy, układam bakłażany rozkrojoną częścią na patelni i dociskam je rękoma lub miękką packą. Przykrywam i zostawiam do podsmażenia. Po około 5-8 minutach na dość wysokim ogniu odkrywam je i przekręcam na drugą stronę. Bakłażany powinny być dobrze podsmażone i miękkie. 

Gotowe zdejmuję na talerz lub deskę, smaruję po wierzchu jogurtem zmieszanym z ziołami, posypuję kaszą i porzeczkami, drobnymi listkami ziół  a na końcu polewam miodem.

Podaję ciepłe - takie są najsmaczniejsze!

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_baklazany-z-kokosowym-jogurtem-porzeczka-i-kasza-orkiszowa-melvit_232