Przepisy

Szatkowana brukselka z miodem i kolorową Quinoa Trio

autor: Maia Sobczak Desery

Składniki:

  • 10 brukselek
  • łyżka masła klarowanego
  • garść pistacji
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 opakowania Quinoa Trio Melvit 
  • 1/2 szklanki soku tłoczonego jabłko-gruszka
  • szczypta różowej soli
  • miód akacjowy lub inny kwiatowy do serwisu
  • świeżo mielony pieprz

Jak przygotować:

Brukselki myję i szatkuję. Pistacje obieram i delikatnie rozgniatam nożem na desce. Jabłko kroję na zapałki razem ze skórką, kilka plasterków zostawiam do dekoracji.

Quinoa podprażam z dodatkiem łyżeczki masła, zalewam sokiem i gotuję aż wchłonie cały płyn. W małym woku lub na patelni rozgrzewam pozostałe masło klarowane, podsmażam na nim orzechy i poszatkowaną brukselkę - na dość wysokim ogniu. Po około 5 minutach polewam brukselkę syropem klonowym, posypuję świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą soli, sokiem z cytryny, mieszam i zdejmuję z ognia. 

Do miski wkładam ugotowaną w soku quinoa i podsmażoną brukselkę zmieszaną z pokrojonym, świeżym jabłkiem. Układam kilka plasterków jabłka, polewam odrobiną miodu i serwuję na ciepło. Właściwie można powiedzieć, że jest to deserowa wersja quinoi ze słodką brukselką.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_-szatkowana-brukselka-z-miodem-i-kolorowa-quinoa-trio_279