Przepis na pieczoną dynię masłową z końcówką czekoladowej granoli z Quinoa Trio

Pieczona dynia masłowa z końcówką czekoladowej granoli z Quinoa Trio

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 1 mała dynia masłowa
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • łyżka masła klarowanego
  • końcówka domowej granoli z kakao
  • łyżka podprażonego Quinoa Trio
  • szczypta soli
  • jogurt kokosowy do serwisu
  • łyżeczka złotego miodu

Sposób przygotowania pieczonej dyni masłowej z końcówką czekoladowej granoli z Quinoa Trio:

Dynię myję, kroję na połówki i wydrążam pestki. Nastawiam piekarnik na 230 stopni. Dynię smaruję masłem, nacinam niewydrążoną część ostrym nożem i umieszczam dynie w żeliwnym garnku z pokrywką. Podlewam sokiem jabłkowym i wstawiam do pieca na około 20 minut (w między czasie obracam dynię żeby złapała rumieńców od wewnętrznej strony).

Quinoa Trio podprażam na niewielkiej ilości masła klarowanego ze szczyptą soli aż się przyjaźnie zarumieni i będzie chrupiąca. Ciepłą mieszam z końcówką domowej granoli z kakao, oczywiście może być inna – taka jaką robisz i odstawiam na kilka chwil na bok. 

Upieczoną i miękką dynię faszeruję słodką mieszanką, polewam jogurtem i złocistym miodem. Czasami doprawiam z wierzchu pieprzem i niewielką ilością soku z cytryny lub domowego dżemu z rokitnika. 

Przepis na pieczoną dynię masłową z końcówką czekoladowej granoli z Quinoa Trio
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak