• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Orzechowe Curry z żółtą soczewicą

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 3 łyżki żółtej soczewicy Melvit
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 marchewka
  • ½ cukinii
  • 1 i ½ szklanki wody lub bulionu
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • Świeża kolendra
  • 2 łyżki oliwy

Jak przygotować:

W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Oprószamy solą i smażymy przez chwilę. Dodajemy czosnek, imbir i wszystkie przyprawy. Smażymy minutę, dodajemy soczewicę, po chwili wlewamy bulion i mleko. Gotujemy 10 minut. Dodajemy masło orzechowe oraz marchewkę. Gotujemy kolejne 10 minut. W razie konieczności możemy podlać wodą. Wrzucamy cukinię i gotujemy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane świeżą kolendrą.

Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie
MELVIT S.A. © 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web