Przepis Mhammas z ziemniakami, młodym bobem i garścią pachnącego koperku

Mhammas z ziemniakami, młodym bobem i garścią pachnącego koperku

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 1 torebka mieszanki Trendy Lunch z groszkiem i grzybami
  • pół łyżki masła klarowanego
  • łyżka sosu sojowego z cytryną Ponzu lub sos sojowy i wyciśnięty sok 1/4 cytryny
  • 2 łyżki oleju sezamowego jasnego
  • resztka ugotowanego i obranego bobu
  • pół pęczka pachnącego koperku
  • 3 młode ziemniaki (tylko tyle mi zostało)
  • szczypta soli do smaku
  • 1-2 łyżki naturalnego jogurtu roślinnego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania mhammas z ziemniakami, młodym bobem i garścią pachnącego koperku:

Bób obieram z łupinek do miski, koperek szatkuję na drobno. Sos sojowy mieszam z olejem sezamowym i sokiem z cytryny, chyba że jestem w posiadaniu sosu ponzu.

Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Torebkę Trendy Lunch rozcinam a zawartość wsypuję do rondla razem z ziemniakami. Chwilę podprażam na maśle klarowanym z odrobiną soli, zalewam szklanką gorącej wody i gotuje aż mieszanka wchłonie wodę. Do ciepłej dodaję bób, polewam sosem i posypuję obficie koperkiem. Całość mieszam i podaję na ciepło. Można dodać plasterki świeżej rzodkiewki albo kawałki pachnącego pomidora czy liście sałaty lub rukoli. Nie mogę się opanować i wyjadam część prosto z rondla, zanim jeszcze trafi na talerz. Pysznie się komponuje z jogurtem roślinnym, kokosowy w tym zestawieniu naprawdę wymiata!

Przepis Mhammas z ziemniakami, młodym bobem i garścią pachnącego koperku
Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak