Mazurek Wielkanocny przepis

Mazurek Wielkanocny

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 200 g mąki kukurydzianej Melvit
  • 120 g masła lub masła klarowanego
  • 50 g ksylitolu
  • 1 jajko
  • 100 g daktyli (moczone w wodzie kilka godzin)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • DODATKI:
  • płatki migdałowe, morele, pestki dyni, rodzynki, suszona żurawina

Sposób przygotowania Mazurka Wielkanocnego:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Rozcieramy w palcach masło, jak się ociepli i będzie miękkie zagniatamy ciasto w kulę. Umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie wałkujemy podsypując mąką kukurydzianą w razie potrzeby. Przekładamy na papier do pieczenia i poprawiamy brzegi tak by był równy prostokąt lub inny kształt. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie robimy karmel daktylowy. Wszystkie składniki miksujemy w pojemniku blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy spód mazurka ostygnie smarujemy go karmelem i zdobimy w fantazyjne wzory.

Mazurek Wielkanocny przepis
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie