Przepis Lunchowy marynowany boczniak z żółtą soczewicą

Lunchowy marynowany boczniak z żółtą soczewicą

Autor przepisu: Ula Somow

Składniki:

  • ½ szklanki żółtej soczewicy Melvit
  • 2 boczniaki
  • rukola
  • kiełki brokułów i rzodkiewki (lub inne, dowolne)
  • ogórek kiszony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cebula
  • kurkuma, kumin, sól, pieprz
  • papryczka chilli
  • czosnek
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • opcjonalnie: hummus (ciecierzyca Melvit ugotowana i zmiksowana z czosnkiem, oliwą i pastą tahini)

Sposób przygotowania lunchowego marynowanego boczniaka z żółtą soczewicą:

1)  Boczniaki grillować na patelni grillowej lub zwykłej bez tłuszczu, aż zaczną się brązowić.
2)  Wymieszać olej rzepakowy z posiekaną drobno natką pietruszki, tymiankiem, czosnkiem i sosem sojowym. Powstałym sosem skrapiać boczniaki i smażyć po pół minuty z każdej strony
3)  Soczewicę ugotować z kurkumą i kuminem i ulubionymi przyprawami, pod przykryciem, nie mieszając w trakcie gotowania. 
4)  Boczniaki podawać z soczewicą, ogórkami z cebulą oraz rukolą i kiełkami.

Przepis Lunchowy marynowany boczniak z żółtą soczewicą
Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Ula Somow