Wartość odżywcza kaszy owsianej

Wartość odżywcza produktu w 100g:

 

Owies był uprawiany już 1500 lat p.n.e., w Polsce jego najstarsze ślady pochodzą z Biskupina. W Polskiej kuchni powszechnie stosowany, ale niedoceniany, mimo długiej listy jego zalet.

OWSIANA ROZGRZEWA

Kasza owsiana jest produktem rozgrzewającym organizm, ponieważ pobudza krążenie krwi.

WZMACNIA SERCE

Kasza owsiana jest źródłem fruktanów wyrównujących gospodarkę cholesterolową. Również zawarte w niej β-glukany zmniejszają wchłanianie zwrotne cholesterolu i kwasu żółciowego przyczyniając się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.

DZIAŁA PRZECIWNOWOTWOROWO

Bogate w cenne właściwości ziarna owsa wpływają na cały układ pokarmowy oczyszczając go ze zbędnych substancji lecząc różne schorzenia tego układu. Owies ma również działanie żółciopędne wspomagające proces trawienia.

DZIAŁA USPOKAJAJĄCO

Kasz owsiana jest bogatym źródłem potasu, selenu i cynku dlatego między innymi poprawia samopoczucie w stanach wyczerpania nerwowego i osłabienia.

STABILIZUJE POZIOM CUKRU WE KRWI

Niezbyt mocno, a na długo podnosi poziom glukozy we krwi.

POBUDZA UKŁAD IMMUNOLOGICZNY

Zawarte w owsie β-glukany wspomagają białe krwinki wzmacniając tym samy nasz układ odpornościowy.

OPÓŹNIA PROCESY STARZENIA

Kasza owsiana zawiera antyoksydanty mające istotny wpływ na redukcję wolnych rodników powodujących starzenie komórek.

Owies spożywamy jest przede wszystkim w postaci płatków owsianych, ale najwyższa pora spróbować go w postaci kaszy, która daje wiele możliwości przygotowania. Kasza owsiana jest świetnym dodatkiem do sałatek, zup, smakuje na słodko i słono dlatego bardzo polecamy wypróbowanie naszej nowej kaszy.

Owies, z którego produkujemy kaszę i płatki pochodzi z naszego gospodarstwa rolnego.

Przepisy Mai Sobczak

Autorka bloga Qmam kasze z zawodu psycholog, dietoterapeuta, konsultantant Ajurwedy (Jiva Ayurveda Institute) .Na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, leczy pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły i stylizuje kulinarnie. W życiu kieruje się zasadą równowagi, pasjonuje się wpływem naturalnych składników na organizm i psychikę, wierzy że sekret szczęścia ukryty jest w codzienności, prostocie i zwykłych gestach. Pisze i fotografuje dla magazynów Kuchnia, Gaga, Kukbuk i Joga. Jest autorką nowej książki o kaszy, prostym i wspierającym jedzeniu pt. "Qmam kaszę. Powrót do korzeni". Razem z Grzegorzem Łapanowskim wydała książkę "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny". Jako ekspert pojawia się nie tylko w programach kulinarnych, artykułach również prowadzi warsztaty i wykłady. Wspiera poszukujących siebie w zmianie sposobu myślenia o jedzeniu czy w przebudowaniu nawyków żywieniowych.

Kremowa kasza owsiana z granatem, słonymi orzechami laskowymi i listkiem mięty

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy owsianej Melvit
  • 1 szklanka mleka ryżowego z wanilią
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • łyżka obranych orzechów laskowych zgniecionych
  • łyżka syropu klonowego
  • większa szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 świeżego granatu
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania

  1. Kaszę owsianą przepłukuję na sicie. Podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam mlekiem i gotuję aż wchłonie niemal całe mleko. Odstawiam pod przykryciem.
  2. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam orzechy dodając syrop klonowy, szczyptę pieprzu i sól aż się karmelizują.
  3. Wykładam kaszę na miseczkę, dodaję świeżo wyciśnięty granat i słodko-słone orzechy z listkiem mięty.
Smacznego!

Kasza owsiana z czerwonym pieprzem, wędzoną śliwką, orzechami włoskimi i masłem szałwiowym

Składniki

  • 1 szklanka kaszy owsianej Melvit
  • 2 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka czerwonego pieprzu z zalewy
  • garść orzechów włoskich
  • garść świeżych liści szałwii
  • czubata łyżka masła klarowanego
  • duża szczypta soli
  • 1 wędzona śliwka
  • garść świeżej rukoli
  • łyżeczka sosu sojowego zmieszanego z łyżeczką miodu

Sposób przygotowania

  1. Kaszę owsianą przepłukuję na gęstym sicie. Czosnek rozgniatam, szatkuję na drobno. Orzechy obieram i lekko zgniatam. Śliwkę kroję w drobną kostkę. Rukolę myję i zostawiam do obcieknięcia.
  2. W rondlu rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego, suszoną śliwkę, kaszę, poszatkowany czosnek, sól, podprażam przez 5 minut i zalewam 2 szklankami wody. Gotuję aż kasza wchłonie wodę, odstawiam pod przykryciem.
  3. Na patelni rozgrzewam liście świeżej szałwii, dodaję masło klarowane, podsmażam na wyższym ogniu aż liście staną się chrupiące, na koniec wrzucam na patelnię orzechy i po chwili zdejmuję z ognia. Kaszę mieszam z pieprzem. Na głęboki talerz wykładam garść osuszonych liści rukoli, łyżkę kaszy, podsmażone orzechy a całość polewam masłem szałwiowym z chrupiącymi listkami i skrapiam sosem sojowym z miodem.
Smacznego!

Gotujna1, 2, 3!

Wybierz rodzaj i ilość kaszy.
Naucz się gotować wszystkie rodzaje!

PAMIĘTAJ:
Wszystkie kasze przed gotowaniem należy przelać obficie zimną wodą!
Nie mieszaj kaszy podczas gotowania bo przywrze bo garnka!
Na koniec pozostaw kaszę pod przykryciem, aby spokojnie wchłonęła całą wodę!