Wartość odżywcza kaszy orkiszowej

Wartość odżywcza produktu w 100g:

 

"jest najlepszym spośród wszystkich zbóż.
Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest najłagodniejszym z ziaren.
Kto spożywa orkisz cieszy się mocnym ciałem i zdrową krwią,
swobodnym umysłem, radością i pogodą ducha.
Niezależnie jak przyrządzony (…), orkisz jest zawsze dobry i lekkostrawny"
(św. Hildegarda z Bingen, mistyczka XII w.)

Orkisz jest jedną z najstarszych odmian pszenicy, należy do grupy zbóż archaicznych, na nowo odkrywanych w kuchniach europejskich. W czasach starożytnych orkisz był posiłkiem gladiatorów, dawał im siłę do walki. Zwiera ok. 17% więcej białka niż pszenica zwyczajna, jest także bogatszy w lepiej przyswajalny gluten.

POPRAWIA HUMOR

Kasza orkiszowa jest naturalnym produktem poprawiającym nastrój. Ma właściwości antydepresyjne i pozytywnie wpływa na stan umysłu.

POBUDZA DO DETOKSYKACJI

Orkisz ma właściwości oczyszczające organizm, bezpośrednio wpływa na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, dlatego polecany jest przy wszystkich dietach oczyszczających. Nieoceniony jest jego wpływ na rekonwalescencję organizmu po terapiach lekowych.

OBNIŻA POZIOM ZŁEGO CHOLESTEROLU

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.

DZIAŁA NA UKŁAD NERWOWY I WZMACNIA PAMIĘĆ

Orkisz odżywia organizm wzmacniając układ nerwowy, poprawia jego funkcjonowanie. Równie cenną cechą orkiszu potwierdzoną wieloletnimi badaniami jest jego wpływ na pamięć. Codziennie jedzony wpływa na bystrość umysłu.

WZMACNIA CIAŁO I BUDUJUE MIĘŚNIE

Dzięki dużej zawartości białka buduje mięśnie i dostarcza energii. Orkisz jest naturalnym antybiotykiem wzmacniającym cały organizm, chroni przed infekcjami i wzmacnia układ odpornościowy.

ZWIĘKSZA PRZEMIANĘ MATERII

Orkisz jest zbożem bogatym w błonnik, który pozytywnie wpływa na regulację przemiany materii.

Orkisz przez tysiące lat uznawany był za zboże dające siłę, moc i witalność. W XX wieku wyparty przez uprawy pszenicy zwyczajnej przetrwał w nienaruszonej przez chemiczne substancje postaci, co dziś jest jego cenną zaletą. Kasza orkiszowa jest pyszna na słodko i na słono.

Kasza orkiszowa Melvit podobnie jak inne produkty orkiszowe produkowana jest z orkiszu uprawianego w naszym gospodarstwie rolnym.

Przepisy Mai Sobczak

Autorka bloga Qmam kasze z zawodu psycholog, dietoterapeuta, konsultantant Ajurwedy (Jiva Ayurveda Institute) .Na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, leczy pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły i stylizuje kulinarnie. W życiu kieruje się zasadą równowagi, pasjonuje się wpływem naturalnych składników na organizm i psychikę, wierzy że sekret szczęścia ukryty jest w codzienności, prostocie i zwykłych gestach. Pisze i fotografuje dla magazynów Kuchnia, Gaga, Kukbuk i Joga. Jest autorką nowej książki o kaszy, prostym i wspierającym jedzeniu pt. "Qmam kaszę. Powrót do korzeni". Razem z Grzegorzem Łapanowskim wydała książkę "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny". Jako ekspert pojawia się nie tylko w programach kulinarnych, artykułach również prowadzi warsztaty i wykłady. Wspiera poszukujących siebie w zmianie sposobu myślenia o jedzeniu czy w przebudowaniu nawyków żywieniowych.

Jabłko pieczone z ananasową kaszą orkiszową

Składniki

  • 4 łyżki kaszy orkiszowej Melvit
  • 2-3 większe jabłka, najlepiej kwaśniejsze
  • 1 szklanka soku ananasowego jednodniowego lub pomarańczowego
  • łyżka cukru brązowego trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewam na 180 stopni z termoobiegiem.
  2. Jabłka myję, wycinam ostrym nożem ogryzek tak, żeby jak najmniej uszkodzić jabłko.
  3. W rondelku rozgrzewam sok, dodaję kaszę orkiszową, przyprawy, zagotowuję ciągle mieszając trzepaczką i odstawiam na bok.
  4. W naczyniu żaroodpornym lub w emaliowanej misce układam jabłka, napełniam wydrążony środek ugotowaną kaszą i podsypuję z wierzchu trzcinowym cukrem.
  5. Wstawiam do piekarnika pod przykryciem na około 25 minut, następnie zdejmuję przykrycie i podpiekam jeszcze przez 15 minut. Czas jest uzależniony od wielkości jabłka, dobrze jest sprawdzić czy jabłko jest już miękkie. Podaję na ciepło z gałązką świeżego tymianku w środku.
Smacznego!

Dyniowe curry z kaszą orkiszową i świeżą, zieloną kolendrą

Składniki

  • 5 łyżek kaszy orkiszowej Melvit
  • 1/2 średniej dyni (hokkaido nie trzeba obierać)
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 cm papryczki chili
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 soku z limonki
  • Szczypta utartej skórki z limonki
  • garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania

  1. Warzywa myję, obieram i kroję na średniej wielkości części. Czosnek obieram, rozgniatam i szatkuję na drobne kawałki. Imbir obieram i kroję.
  2. Około centymetrowy kawałek papryczki chili oczyszczam z pestek i szatkuję. Cebulę obieram, myję i kroję na pióra. Paprykę oczyszczam z pestek i kroję w kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem lub na wysokiej patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam pokrojone warzywa, cebulę, pieprz, nasiona kolendry, imbir, ostrą papryczkę, czosnek i sos sojowy. Przesmażam przez 10 minut na dość wysokim ogniu. Dolewam pół szklanki wody, wyciśnięty sok z limonki, kaszę, utartą skórkę z limonki, żółte curry i podduszam.
  4. Następnie dodaję mleko kokosowe i gotuję w nim całość przez 10-15 minut. Całość podaję w miseczce z dodatkiem garści świeżej, zielonej kolendry.
Smacznego!

Gotujna1, 2, 3!

Wybierz rodzaj i ilość kaszy.
Naucz się gotować wszystkie rodzaje!

PAMIĘTAJ:
Wszystkie kasze przed gotowaniem należy przelać obficie zimną wodą!
Nie mieszaj kaszy podczas gotowania bo przywrze bo garnka!
Na koniec pozostaw kaszę pod przykryciem, aby spokojnie wchłonęła całą wodę!