Wartość odżywcza kaszy pęczak

Wartość odżywcza produktu w 100g:

 

Wartość odżywcza kaszy jęczmiennej wiejskiej

Wartość odżywcza produktu w 100g:

Jęczmień jest zbożem znanym ludzkości od tysięcy lat. Najstarsze ślady jego upraw pochodzą z VII tysiąclecia p.n.e. Kasza jęczmienna jest najczęściej wybieraną w Polsce od wielu lat, przede wszystkim popularnością cieszą się kasze perłowe produkowane z polerowanego ziarna, lecz coraz częściej wybierany jest, także pęczak - kasza z całych ziaren jęczmienia.

ODPORNOŚĆ Z JĘCZMIENIA

Zawarty w kaszy cynk odżywia komórki jelita poprawiając tym samym  odporność całego organizmu.

OBNIŻA CHOLESTEROL I WZMACNIA SERCE

Kasza jęczmienna jest jednym z najlepszych źródłeł β-glukanu. Jest to związek, który ma bardzo silne właściwości obniżające stężenie złego cholesterolu we krwi. Kasza ta jest również źródłem witamy PP, która wykazuje podobne działanie, a także zwiększa stężenie dobrego cholesterolu. Dodatkowo obecność przeciwutleniaczy działa ochronnie na serce i naczynia krwionośne.

WSPOMAGA TWORZENIE KRWINEK

Dzięki dużej zawartości żelaza kasza jęczmienna wspomaga utrzymanie odpowiedniej ilości czerwonych krwinek.

ODBUDOWUJE JELITA

β-glukan, zawarty w kaszy jęczmiennej korzystnie wpływa na błonę śluzową jelita. Pod wpływem działania mikroflory jelitowej - fermentuje, tworząc kwasy butyrylowy i propinowy. Związki te odżywiają komórki nabłonkowe jelita grubego. Dzięki temu komórki jelita są lepiej odżywione i szybciej się odbudowują.

JĘCZMIEŃ JEST MOCZOPĘDNY

Kasza jęczmienna powinna być jedzona przez osoby, które mają kłopoty z pęcherzem. Regularne jej spożywanie wspomoże walkę z tymi dolegliwościami.

OBNIŻA GORĄCZKĘ

Kasza jęczmienna ma również działanie lekko chłodzące na organizm, wpływa odświeżająco i obniża wysoką temperaturę.

 

Kasza jęczmienna jest cenna nie tylko ze względu na właściwości odżywcze, ale również możliwości jakie daje w kuchni, może być podawana z warzywami, z mięsem, może nawet zastąpić ryż w sushi, a pęczak świetnie nada się do "kaszotto".

Przepisy Mai Sobczak

Autorka bloga Qmam kasze z zawodu psycholog, dietoterapeuta, konsultantant Ajurwedy (Jiva Ayurveda Institute) .Na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, leczy pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły i stylizuje kulinarnie. W życiu kieruje się zasadą równowagi, pasjonuje się wpływem naturalnych składników na organizm i psychikę, wierzy że sekret szczęścia ukryty jest w codzienności, prostocie i zwykłych gestach. Pisze i fotografuje dla magazynów Kuchnia, Gaga, Kukbuk i Joga. Jest autorką nowej książki o kaszy, prostym i wspierającym jedzeniu pt. "Qmam kaszę. Powrót do korzeni". Razem z Grzegorzem Łapanowskim wydała książkę "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny". Jako ekspert pojawia się nie tylko w programach kulinarnych, artykułach również prowadzi warsztaty i wykłady. Wspiera poszukujących siebie w zmianie sposobu myślenia o jedzeniu czy w przebudowaniu nawyków żywieniowych.

Pęczak z pomarańczą i gruszką

Składniki

  • 1/2 szklanki pęczaku Melvit
  • 2 gruszki
  • łyżka masła klarowanego
  • sok wyciśnięty z 1dużej pomarańczy
  • 1 obrana pomarańcza
  • szczypta utartej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Pęczak przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam szklanką wody i gotuję aż wchłonie wodę.
  2. Gruszki myję, jedną obieram ze skórki, z obu wycinam gniazda nasienne i kroję na średnie kawałki.
  3. Ucieram odrobinę skórki pomarańczowej, wyciskam sok z jednej pomarańczy, drugą obieram i filetuję (czyi wycinam kawałki z błonki).
  4. Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gruszki i kawałki pomarańczy zalewam sokiem z pomarańczy, posypuję cukrem, cynamonem, kardamonem, szczyptą utartej skórki i wstawiam na około 15-20 minut. Gotowe mieszam z pęczakiem i serwuję z listkami świeżej bazylii lub mięty.
Smacznego!

Pęczak z duszonym porem na maśle z tymiankiem

Składniki

  • 1/2 szklanki pęczaku Melvit
  • duży por
  • koperek lub średni fenkuł
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • świeży tymianek łyżeczka listków
  • 1/4 łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu
  • większa szczypta różowej soli

Sposób przygotowania

  1. Pęczak przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam szklanką wody i gotuję aż wchłonie wodę.
  2. Pora, koperek, ew. fenkuł myję, obieram ze zbyt zgrubiałych części i kroję na pióra. Na patelni rozgrzewam masło klarowane z tymiankiem, wrzucam na patelnię pokrojony koperek lub fenkuł, kolendrę, pieprz i poszatkowanego pora. Podsmażam, dodaję sól, odrobinę wody i przykrywam żeby warzywa się poddusiły.
  3. Pięknie miękkie mieszam z pęczakiem, posypuję rozgniecionym czerwonym pieprzem i gałązką tymianku. Proponuję zaserwować w miseczce, ciekawie prezentuje się w przeźroczystej grubej szklance.
Smacznego!

Gotujna1, 2, 3!

Wybierz rodzaj i ilość kaszy.
Naucz się gotować wszystkie rodzaje!

PAMIĘTAJ:
Wszystkie kasze przed gotowaniem należy przelać obficie zimną wodą!
Nie mieszaj kaszy podczas gotowania bo przywrze bo garnka!
Na koniec pozostaw kaszę pod przykryciem, aby spokojnie wchłonęła całą wodę!