Owsiane pankakes
Owsiane pankakes

co przygotować?

  • 1/4 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych Melvit SECRET Family
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • Do podania: syrop klonowy, serek, np. waniliowy, krem karmelowy lub orzechowy, owoce, orzechy

sposób przygotowania:

1. Oddzielamy białko od żółtka. Do żółtka dodajemy płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz mleko, miksujemy na gładką masę. Białko wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą.

2. Na rozgrzaną patelnię wylewamy niewielkie porcje ciasta, smażymy aż placuszek urośnie, pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód będzie zrumieniony. Odwracamy na drugą stronę i smażymy około jednej minuty.

3. Naleśniki podajemy z tym na co mamy ochotę! Są wyśmienite z syropem klonowym, twarożkiem, kremami, czy owocami.