Muffinki owsiane
Muffinki

co przygotować?

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych Melvit
  • 200 g mąki orkiszowej (typ 700)
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki jagód goi
  • 4 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • garść posiekanych orzechów nerkowca
  • 1 jajko
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 100 g oleju kokosowego

sposób przygotowania:

1. Do naczynia miskującego wkładamy jajko, olej kokosowy i jogurt, miksujemy wszystko razem, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę, brązowy cukier, płatki, proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję.

2. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy nerkowca, jagody goi i nasiona chia i mieszamy wszystko już łyżką. Przygotowujemy papilotki lub foremki silikonowe do muffinek, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremeki i układamy na blaszce.

3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.