• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Cytrynowy ryż stir-fry

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • szklanka ryżu basmati Melvit
  • czubata łyżka masła klarowanego
  • 5 cm korzeń kurkumy
  • 5 cm korzeń imbiru
  • 1/4 łyżeczki młotkowanego pieprzu cytrynowego
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • gałązka rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki asafetidy 
  • rukiew wodna lub kolendra

Jak przygotować:

Ryż płuczę na gęstym sicie. Cytrynę przelewam wrzątkiem, rozmaryn myję i wycieram papierową ściereczką do sucha. Imbir i kurkumę kroję po skosie na plastry. W garnku z grubym dnem rozpuszczam łyżeczkę masła klarowanego, podsmażam na nim 2 plastry kurkumy i 2 plastry imbiru, dodaję ryż, mieszam i zalewam 2 szklankami wody. Gotuję, aż ryż wchłonie całą wodę, odstawiam pod przykryciem.

Na woku rozpuszczam pozostałą część masła klarowanego, wrzucam plastry imbiru i kurkumy, asafetidę, gałązkę rozmarynu i porządnie przesmażam na wysokim ogniu. Kroję 4 plastry cytryny razem ze skórką i wrzucam na chwilę na rozgrzane masło. Pozawalam się jej podsmażyć i przesuwam ją na zewnętrzną stronę woka. Wrzucam ryż, dodaję pieprz, sos sojowy, mieszam razem z kawałkami cytryny. Podaję na świeżo ze świeżym plasterkiem cytryny i garścią aromatycznej rukwii wodnej lub poszatkowaną kolendrą.

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web