• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Burgery z batatów i kaszy jaglanej

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Jak przygotować:

Batata obieramy, zawijamy w folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będzie miękki (ok.20-30 minut). W tym czasie kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i prażymy na suchej patelni lub w garnku. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy, aż wsiąknie wodę. Przykrywamy i zostawiamy by doszła. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę, natkę i kolendrę szatkujemy na bardzo drobno. Ugotowaną i przestudzoną kaszę wrzucamy do miski, dodajemy cebulę, sezam, natkę, kolendrę, mąkę, zmiksowanego na puree batata i olej. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go lekko olejem. Z masy formujemy kotlety i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, po tym czasie odwracamy i dopiekamy jeszcze 10 minut. Kotleta podajemy jak burgera w bułce z dodatkami lub klasycznie na obiad z surówką i kaszą.

Czas przygotowania:
50 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie
MELVIT S.A. © 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web