Aktualności

Mikroflora jelitowa, a produkty pełnoziarniste

Mikroflora jelitowa, a produkty pełnoziarniste

Czy wiesz, że spożywając produkty pełnoziarniste korzystnie wpływasz na ilość i różnorodność bakterii zasiedlających Twoje jelita? Dlaczego to takie ważne?

Organizm człowieka zamieszkuje ponad 10 razy więcej bakterii niż liczą komórki naszego ciała. Szacuje się, że przewód pokarmowy jest skolonizowany przez ok 1-1,5kg bakterii, a wielu naukowców klasyfikuje mikroflorę jako oddzielny narząd, silnie wpływający na funkcjonowanie naszego organizmu.

Badania potwierdzają, że skład i różnorodność mikroflory naszych jelit są powiązane z występowaniem wielu chorób cywilizacyjnych oraz rzutują na odporność. U osób z zaburzoną ilością i składem bakterii w jeliach zwiększa się ryzyko wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, nowotworów, zespołu metabolicznego, czy depresji. Dowiedziono, że mikroflora jelitowa może być niezależnym od diety czynnikiem przyczyniającym się do nadwagi i otyłości, a osoby szczupłe charakteryzują się lepszym stanem mikrobiomu, w porównaniu z otyłymi (Dziewiatowska i wsp., 2014). Eksperyment na myszach dowiódł, że przeszczep mikroflory od osobnika otyłego, powodował tycie u osobnika szczupłego, bez zmian w spożywanej diecie (Turnbaugh, 2008). Jeśli chcesz utrzymać zdrowie i zgrabną sylwetkę – zadbaj o mikroflorę swoich jelit!

Badania dowodzą, że w porównaniu z dietą bogatą w produkty rafinowane (takie jak biała mąka, biały chleb), jadłospis oparty o warzywa, owoce oraz pełne zboża, poprawia ilość i różnorodkość „dobrych“ bakterii, co może przekładać się na szczuplejsze i zdrowsze ciało.

Do produktów pełnoziarnistch, wespierających zdrowie mikroflory jelit, należą np.:

  • kasza jaglana

  • kasza gryczana

  • kasza bulgur

  • kasza orkiszowa

  • kasza pęczak

  • płatki pełnoziarniste (np. owsiane, orkiszowe, quinoa)

  • otręby (np. żytnie, gryczane, pszenne, owsiane, orkiszowe)

  • komosa ryżowa (quinoa)

Włączaj produkty pełnoziarniste do diety i ciesz się zarówno zdrowiem, jak i smakiem!