Aktualności

Lubisz ryż?

Lubisz ryż?

Lubisz ryż?

Mówisz ryż i co widzisz?

Drobne ziarna, czasem długie i złote innym razem okrągłe albo te pomiędzy o niemal fioletowym zabarwieniu. Pachnie orzechami, jaśminem albo przyjemną słodyczą. Może być pity, żuty, jedzony łyżką, pałeczkami, albo zwyczajnie widelcem – choć przyznam, że lubię robić z klejącej jego odmiany kuleczki i wcinać je bezpośrednio palcami (to dobry sposób, na podkarmianie ryżem dzieci na przykład prosto z liści bananowca co robią z pasją Balijczycy).

Z ryżu powstają mąki, makarony, placki, zupy i popularne w Azji stir-fry z warzywami a nawet z owocami i garścią pachnącej, zielonej kolendry. Moja ulubiona zupa czyli delikatne congee ryżowe - to właściwie sam ryż z różnymi dodatkami, porządnie podsmażony z korzeniem kurkumy, solidnym plastrem imbiru i na przykład gałązką lubczyku. Wystarczy filiżanka dobrego basmati i już w garnku dzieje się prawdziwa magia. Congee ryżowe i obok kitchery to dwie lecznicze zupy o nieco innych korzeniach, których podstawę stanowi ryż – reszta zależy już od fantazji gotującego lub po prostu od aktualnie dostępnych produktów. Oczywiście kluczowe w leczniczym gotowaniu mają przyprawy i jakość wykorzystanych produktów.

Ryż jest zaliczany do zbóż tropikalnych, działa na nasz „środek” łagodząc i wzmacniając centrum trawienne – dokładnie to miejsce, dzięki któremu jedzenie zostaje właściwie strawione i rozdystrybuowane po tkankach. Tylko dzięki sprawnemu trawieniu, każda, nawet najdalej usytuowana komórka dostanie dokładnie to ,czego potrzebuje a to co już zbędne zostanie przesłane w dół i bez żalu wydalone. Tak to już działa, pięknie i najlepiej – perfekcyjnie.

Generalnie ryż jest zbożem o neutralnej termice i słodkim smaku, oczywiście jego odmiany różnią się delikatnie działaniem na organizm a ryż poddany obróbce termicznej może nieznacznie zmienić swoje naturalne właściwości. Podprażony na przykład staje się cieplejszy, w formie płynnej nadaje się nawet dla osób osłabionych czy rekonwalescentów a żuty na surowo jest wrogiem dla pasożytów. Ryż nie zawiera glutenu, oczyszcza z toksyn, jest hipoalergiczny, delikatny i przyjazny dla jelit a osłonka ziaren zawiera niesamowite bogactwo mikroelementów i wysokie stężenie witaminy B – przez co znacząco poprawia nastrój. Przyznam, że po porcji kusząco słodkiego ciasta ryżowego z soczystymi truskawkami, może polewą jeżynową i orzechowym spodem uśmiecham się przez co najmniej pół dnia!

To, co? Lubisz już ryż